Bostadsguide - hur du hittar bostad

Sju enkla råd för en bostad i Uppsala!

1. Ställ dig i kö! Förutom Uppsala bostadsförmedling som vi skriver om under punkt 2 nedan så finns det ett antal köer som du kan ställa dig i för att öka dina chanser att få en bostad. Vi har samlat alla köer under Bostadsköer i Uppsala.  

 

2. Uppsala bostadsförmedling. Ställ dig i den kommunala bostadskön med ambitionen att samla alla Uppsalas bostadsbolag under samma tak. Många bostadsföretag är anslutna till kön som är den största i Uppsala. Den årliga kostnaden för att stå i kön är 305 kronor. En förmedlingsavgift om 500 kronor för studenter och 800 kronor för vanliga hyressökande tas ut vid tecknande av kontrakt. 

 

3. Nationernas bostäder. Studentnationerna har ett stor bestånd av egna bostäder. Läs mer om hur nationsbostäderna och om hur du ansöker under Nationsbostäder.   

 

4. Sök bostad aktivt. Ju tidigare du börjar söka bostad, desto bättre. Sök aktivt, d.v.s. kontakta så många aktörer som du kan, privata annonsörer på våra sidor såväl som bostadsföretag och nationer. Vänta inte på att någon ska kontakta dig, bollen ligger i din hörna, sparka den, ofta.    

 

5. Sök bostad på andrahandsmarknaden. Det är en väldigt tuff bostadsmarknad i Uppsala, det är därför troligt att din första bostad inte blir ett förstahandkontrakt mitt i centala Uppsala. För att öka dina chanser att hitta bostad bör du leta genom andrahandsannonser. Många privata annonsörer hyr ut ett rum eller en lägenhet. Under fliken Bostäder har vi samlat många av dessa annonser, kolla igenom alla! Du kan också följa oss på Facebook (Studentboet & Studentboet ads/annonser) för att ha koll när nya annonser dyker upp. Kolla under Tips för dig som hyr bostad för att få tips och råd om hur du ska agera på andrahandsmarknaden. 

 

6. Tappat hoppet? Håll ut! Även om du svarar på många annonser och ställer dig i kö finns det risk för att du till en början varken får några erbjudanden eller svar. Detta är rätt vanligt i början av terminen när alla söker bostad samtidigt, håll dock ut. Det kommer att lösa sig för dig också, så ha lite is i magen och fortsätt svara på alla bostadsannonser. Att vara först på bollen och svara snabbt på annonser brukar också hjälpa i dessa lägen. Detta tåls att upprepas; betala aldrig pengar eller ge ut ID-handlingar till okända människor!

 

7. Akutboende. Under höstens terminstart anordnar Studentboet ett akutboende. Det betyder att vi bokar bäddar på vandrarhem och hyr ut dem till studenter som ännu inte hittat boende till ett subventionerat pris. Ansökan till akutboende kan göras under fliken Akutboende.

 

Tips från coachen: Tänk på att det kan vara värt att hyra en bostad redan från juni eller juli, speciellt om alternativet är att vara utan bostad i augusti/september. I juni/juli är det inte lika många studenter som har börjat leta bostad ännu och det är lättare att få bostadserbjudanden. Det kan kännas onödligt dyrt men det kan bli mycket dyrare om du behöver bo på vandrarhem eller hotell.    

 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?