För hyresgäster

Att tänka på om du ska hyra i andra hand

1. Titta på bostaden innan du tackar ja till att hyra

2. Betala aldrig några pengar innan du skrivit kontrakt

3. Kom överens om regler innan du flyttar in

4.   Acceptera aldrig att nycklarna skickas till dig per post

5. Be någon läsa avtalet. Jämför med våra avtalsmallar under Dokument & länkar.

Om något känns osäkert, tveka inte att kontakta oss och be om råd!

 

Folkbokföring

När du flyttar för att studera ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket. Anledningarna till det är flera som du kan se nedan.

1. För att du ska få ut försäkringsersättning. Om något händer dig, t.ex. inbrott, brand eller cykelstöld, kräver försäkringsbolagen att du är folkbokförd i den bostad som drabbats, alltså din studentbostad. Din mammas eller pappas försäkring duger alltså inte!

2. För att din post ska komma rätt. Det är viktigt att du får post, t.ex. Mecenatkort, räkningar och besked om studielån i tid, det försäkrar du enklast genom att folkbokföra dig på den adress där du faktiskt bor. 

3. För att göra det smidigare att beställa saker från internet. Många företag hämtar din folkbokföringsadress automatiskt när du beställer saker från dem. Om företagen vill göra en kreditutlysning på dig för att du ska kunna beställa mot faktura, underlättar det om du är skriven på rätt adress. 

4. För att du ska få de bidrag och den social service som du har rätt till. Service och bidrag som kan påverkas av var du är skriven är t.ex. bostadsbidrag, föreningsbidrag och sjukvård. 

5. För att du ska få rösta där du bor. Om du ska kunna påverka styret i den kommun du bor i behöver du vara skriven där. Är du eller vill du bli politiskt aktiv? Tänk på att du bara kan bli vald i den kommun där du är folkbokförd.  

6. För att du ska betala rätt skatt. I och med att skatten varierar mellan kommunerna kommer din skattesats påverkas beroende på var du bor. 

 

Logga in

Registrera

Glömt?